HÄLSA PÅ VÅRA VÄNNER

Hälsa på hos Alfons Åberg

Hälsa på hos Alfons Åberg. Alfons bor på Funnys Äventyr i Malmö. Ta en åktur i Alfons helikopter och klättra upp i Alfons koja!

Kom och hälsa på Alfons Åberg! På Funnys Äventyr möter du Alfons Åberg i hans värld. Lek i Alfons och Millas koja eller ta en åktur i helikoptern! Gå in i Alfons klassrum eller gå upp i höghuset där Alfons bor eller ner i källaren om du vågar… Kliv in i köket och i sovrummet. Kryp ner i sängen. Men vänta!? Sccchhh! Var det något som morrade?

Alfons är en vanlig kille som bor med sin pappa i en modern förort – var som helst i världen. Stor är han inte. Och inte så stark. Och slåss gör han helst inte heller! Han är glad och busig men kan också bli ilsken, svartsjuk, spökrädd, precis som alla andra.

Berättelserna om Alfons Åberg handlar om att sakna en kompis, om bus och spökrädsla. De handlar även om slagsmål och att julen är förbi… sådant som varje barn kan känna igen. I vårt kulturhus för barn får alla hälsa på hos Alfons Åberg och alla hans vänner.

Böckerna om Alfons är skrivna av Gunilla Bergström. Hon föddes 1942 i Göteborg och skrev och illustrerade över 40 barnböcker under sin karriär. Dessutom har hon skrivit teaterpjäser, barnsånger och arbetat som journalist. Gunilla Bergström avled i augusti 2021.

På Funnys Äventyr kan du hälsa på hemma hos Alfons, Pettson&Findus, Mumin och många fler.

ALLTID KUL HEMMA HOS PETTSON OCH FINDUS I MALMÖ

Hälsa på hemma hos Pettson och Findus i Malmö. Pettson grejar och donar i verkstaden och Findus gömmer sig på dasset. Kom säg hej!

Hälsa på hemma hos Pettson och Findus i Malmö. Gubben Pettson har en katt som heter Findus. De bor i ett litet hus på landet bland åkrar och ängar och skogar. Några hönor har han också och ibland syns det nån granne.

Findus vill vara med Pettson nästan jämt, och det får han så gärna. Det är inga stora äventyr de råkar ut för. Det räcker så gott med de små äventyren som gubben eller katten hittar på.

På Funnys Äventyr kliver du rakt in i Pettson och Findus värld. Pettson är säkert inne i verkstaden och grejar med någon uppfinning. Eller så matar han hönsen. Findus gömmer sig säkert i det gamla dasset. Eller så hoppar han i höet. Eller rider på tjuren… En sak är säker. Det är alltid kul hemma hos Pettson och Findus!

Böckerna om Pettson och Findus är skapade av Sven Nordqvist. Han föddes 1946 och har tecknat och målat i hela sitt liv. Efter att ha utbildat sig till arkitekt, hittade Sven sitt kall i att måla och illustrera. Den första boken om Pettson och Findus heter Pannkakstårtan och kom 1984.

Hälsa på hemma hos Pettson och Findus i Malmö. Kom och hälsa på dem och deras andra vänner. Passa på att ta en åktur i sagokarusellen också.

KLIV IN I MUMINS FÖRTROLLANDE VÄRLD

Gå in och laga mat i köket eller lek en stund i vardagsrummet. Från sovrummet på andra våningen kan du spana ut över hela dalen! Efteråt kanske du tar dig en tur i rutschkanan ned i dammsugaren. Eller vågar du dig på ett besök i det läskiga träsket, där hattifnattarna bor? Kom och lek med Mumin på Funnys Äventyr.

Om du har med dig ditt gosedjur kan det få åka i gosedjurskarusellen. Innan du vinkar hejdå till Mumintrollen kan du ta en liten fisketur över bäcken och se hur solnedgången speglar sig i vattnet.

Mumin är ett snällt mumintroll som är mycket intresserat av allt som händer i hans omgivning. Det finns så mycket roligt som ha måste undersöka! Han tycker särskilt mycket om att samla på stenar och snäckor.
Precis som resten av Muminfamiljen älskar Mumin havet.

Mumin trivs bäst tillsammans med sina vänner, med mycket folk omkring sig. Han litar på nästan alla i närhet och blir ledsen om någon inte har det bra. Han är nämnligen en känsligt troll, men han glömmer snabbt tråkigheterna när han är tillsammans med sina nära och kära runt om Muminhuset.

Mest av allt i världen älskar Mumintrollet sin mamma och familj. Det finns inga problem som Muminmamma inte kan lösa. Och när Muminpappan kommer på en bra orsak att bege sig ut på äventyr är Mumintrollet inte sen att följa efter. Snorkfröken blir Mumintrollets käraste och plötsligt förstår han att kärleken ibland kan kännas både vemodig och sorglig.

Tove Jansson är en av de mest kända Finska konstnärerna genom tiderna. Toves omåttligt värdefulla livsverk kommer fram i många olika former, så väl som författare, konstnär och serietecknare. Hon hade en väldigt mångsidig och färggrann karriär, men mest känd är hon som skaparen av Mumin.

SKRATTA MED HALVDAN OCH MEIA

På Funnys Äventyr får du möta ett riktigt vikingaäventyr i Meias och Halvdans värld.

På vikingatiden var mycket precis som idag. Människor skrattade, grät, lekte och arbetade. Men mycket var förstås också annorlunda. En del trodde på de gamla gudarna som Tor, Oden och Freja, medan andra hade funnit en ny tro – kristendomen. Äventyren med Halvdan och Meia handlar om hur man med list och vänskap kan vinna över både kungar, hövdingar och bärsärkar.

Böckerna om Halvdan och Meia är skrivna av Martin Widmark. Martin är född 1961 och är utbildad lärare. Han är mest känd för sina böcker om Lassemajas Detektivbyrå, som har översatts till 40 språk och sålts i över 12 miljoner exemplar.
2018 kom den första boken om Halvdan och Meia, i ett samarbete mellan Martin WIdmark och illustratören och arkeologen Mats Vänehem. Det finns tio böcker om Halvdan och Meias äventyr. Berättelsen har också gjorts till film

På Funnys Äventyr får du möta ett riktigt vikingaäventyr i Meias och Halvdans värld. Var med i vikingarnas egna lekar och spel eller besök Völvan för att spå din framtid! Ta en promenad längs palissaden och spana ut över vallgraven för att sedan åka rutchkana ner i grishuset. Kika in i långhuset där hövdingen och hans familj äter en storslagen middag och gå sedan till smedjan och prova ett verktyg. Det och mycket mer kan du göra i vår vikingavärld.

TRÄFFA FUNNY & DJOJJ

Funny är en tuff tjej som gillar äventyr. Hon bor i ett rött hus i kvarteret Äppelgränd. Det finns tre böcker om Funny. I sitt allra första äventyr upptäcker Funny att hon i trängda situationer kan knäppa med fingrarna som då blir magiska.
En av hennes vänner är humlan Djojj.

Böckerna om Funny och Djojj är skrivna av Staffan Götestam. Staffan är skådespelare, regissör, producent och dramatiker och står bakom många välkända teater- och musikaluppsättningar. Rollen som Jonatan i filmen Bröderna Lejonhjärta ledde fram till ett långvarigt samarbete med Astrid Lindgren och ett flertal produktioner baserade på hennes böcker. Staffan har skrivit böckerna om Funnys Äventyr. Han är också en av grundarna av barnkulturhuset Junibacken i Stockholm.

Funny och Djojj tar med dej in i sagovärlden där du möter Mumintrollet, Alfons Åberg, Pettson & Findus, Meia & Halvdan Viking och Alice i underlandet, Aladdin och den lilla sjöjungfrun.