Fortællingen om Funnys Äventyr

Det var engang..

en dramatiker og instruktør ved navn Staffan Gøtestam. Efter at have været initiativtager til børnekulturhuset Junibacken og museet Vikingaliv i Stockholm fik han sammen med underholdnings-iværksætteren Julius Malmström en idé om at starte et nyt kulturcenter op, denne gang i Malmø. 


"Alle børn, uanset deres omstændigheder, skal have adgang til leg, læsning, eventyr og den magiske fantasi."


Fonden

Funnys Äventyr i Malmø er ejet af fonden og grundlagt af dramatiker og instruktør Staffan Götestam og underholdningsentreprenør og teaterchefen Julius Malmström. Fonden finansieres gennem donationer og legater. Forretningen drives i et helejet datterselskab, Funnys Äventyr i Malmö AB. Fondens hovedformål er at fremme børns læsning og læseforståelse.

Funnys Äventyr uddeler ingen gevinster. Alt overskud af gevinsten i virksomheden går til at fortsat fremme børnekulturen.

Staffan Götestam

Staffan Götestam er skuespiller, instruktør, producer og dramatiker og står bag mange kendte teater- og musicalopsætninger. Rollen som Jonatan i filmen Brødrene Løvehjerte førte til et langvarigt samarbejde med Astrid Lindgren og flere produktioner baserat på hendes bøger. Staffan har skrevet bøgerne om Funnys Äventyr. Staffan også en af grundlæggerne af Junibacken i Stockholm.


Julius Malmström

Julius og Staffan Götestams fællesnævner er, at de brænder for, at børn (og voksne) får lov til at dyrke deres fantasi gennem de tre søgeord "Læs-Lær-Leg". Selvfølgelig er al digital information god og lærerig, men det er lige så vigtigt, at vi får skabt vores egne billeder og ideer gennem bogens vidunderlige verden. 

Det har ført til, at Julius og Staffan er stifterne af Stiftelsen Barnets Kulturhus i Malmø - også kaldet En måde at med deres fælles baggrund i teater- og underholdningsbranchen formidle noget smukt og varigt til kommende generationer.

Grundlæggerne

Funnys Äventyr er grundlagt af seks Malmø-virksomheder i samarbejde med Malmø City, ejendomsejeren Atrium Ljungberg og Børnekulturfonden i Malmø. Det, der forener de seks stiftere, er en stærk vilje til at være med til at opbygge vores fælles samfund ikke kun i dag, men også for dem, der skal tage over senere. De havde også alle modet til både at tro på ideen og finansiere den selv når det bare var en idé.

Atrium Ljungberg

“I Mobilia vill Atrium Ljungberg skapa en attraktiv, levande och pulserande stadsmiljö. För att lyckas med det är kulturutbudet avgörande. Med Funnys Äventyr kommer vi att kunna erbjuda en av de bästa kulturupplevelserna för barn i Sverige. Vi är också mycket glada över att Malmö stad och flera andra lokala aktörer stöttar Funnys Äventyr och visar på ett långsiktigt engagemang i Malmös nya kulturhus för barn.”

Annica Ånäs, direktør Atrium Ljungberg


Malmö Stad

“Funnys Äventyr är en kul och spännande satsning på kultur för barn i Malmö och Öresundsregionen och på Malmö som evenemangsstad, men det är också en viktig satsning på språkutveckling och för att öka läskunnigheten bland barn och unga. Framför mig ser jag ett fantastiskt äventyr som barn från när och fjärran kan ta del av, men även en satsning på våra barns lärande och läsande genom möjligheten att få ta del av detta på skoltid." 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), formand for kommunalbestyrelsen

Medstifter

Hamdija Jusufagic
Direktør, System Verification
"Vi gör detta för att vi vill vara med att bidra till morgondagens samhälle, menar Hamdija som är grundare och koncernchef för System Verification. Inget kan vara viktiga än att ge alla barn och ungdomar bättre tillgång till läsandet, sagorna och lärandet. De som är barn och ungdomar idag hoppas vi genom detta skall få större möjligheter att utveckla vårt framtida samhälle."

"Det krävs mod och framtidstro för att våga satsa på nya idéer tidigt, något vi som entreprenörsdrivet företag drivs av. Vi är därför extra stolta över att vara en grundare till Funnys Äventyr och att bidra tillbaka till Malmö där vår resa en gång startade."

Nina Ulvinen
Direktør, Malmö Arena Hotel
“Vi älskar Malmö och Skåne”, berättar Nina Ulvinen som är VD på Malmö Arena Hotel. “Här finns så mycket att upptäcka för både långväga gäster och för oss skåningar. Men det som verkligen saknats har varit en bra aktivitet för alla barn.”

"Med Funnys Äventyr kan vi vara med och skapa en sådan aktivitet, som är både kul och utvecklande. Dessutom har Funny fått ett eget lekrum här på hotellet. “

Hans Andersson
Business udvikler, Wihlborgs Fastigheter
”För oss är det viktigt att engagera oss i och bidra till en positiv samhällsutveckling i Öresundsregionen och vi tror att Funnys Äventyr kommer att stimulera och hjälpa barn till ett språk. Att inte äga ett språk bidrar till en segregerad stad. 


Ju fler ungdomar som går ut skolan med godkända betyg, hjälper till att bygga staden och regionen stark och hållbar”

Greg Dingizian
Formand og ejer af Agartha Förvaltning
Vi är ett familjeägt investmentbolag med bas i Malmö”, berättar Greg Dingizian som är styrelseordförande och ägare av Agartha Förvaltning, därför ligger Malmö och stadens framtid oss varmt om hjärtat.

“Dessutom investerar vi helst i verksamheter som bidrar med något positivt till samhället. Förutom att generera ekonomiska värden ser vi också på bolagets värdeskapande roll i samhället i stort. Därför var det helt naturligt för oss att stödja Barnkulturhuset Funnys Äventyr. “

Roleff Kråkström
CEO på Moomin Characters og en af ​​grundlæggerne af Rights & Brands
”Rights & Brands är en varumärkesagentur som arbetar för att föra ut nordiska varumärken globalt. Vi representerar välkända karaktärer som Mumin, LasseMajas Detektivbyrå, Mamma Mu, Pettson och Findus och Lilla Spöket Laban och många fler. Våra värdegrunder är läsandet, berättelserna och inte minst humanism och jämlikhet” säger Roleff Kråkström, CEO på Moomin Characters och en av grundarna av Rights & Brands.

”Det var en självklarhet för oss att delta i detta projekt för att nå ut med dessa viktiga budskap, både lokalt men även för att attrahera besökare från den närliggande kontinenten. Idag mer än någonsin är läsandet och omtanken om våra medmänniskor något vi alla måste värna om och uppmuntra.”

Anders Pettersson & Roland Schylit
PS Enterprise

“PS Enterprise investerar i företag och hjälper dem att utvecklas vidare Därför var det självklart att investera i en satsning som kan främja barns läsning och stärka deras möjligheter att utvecklas som individer och att aktivt delta i samhället och en positiv utveckling av Malmö.”

Samarbejdspartnere