Sagan om Funnys Äventyr

Det var en gång..

..en dramatiker och regissör vid namn Staffan Götestam. Efter att varit initiativtagare till barnkulturhuset Junibacken och museet Vikingaliv i Stockholm fick han tillsammans med nöjesentreprenören Julius Malmström en idé om att starta upp ett nytt kulturhus, denna gången i Malmö. 


"Alla barn, oavsett förutsättningar, ska ha tillgång till leken, läsandet, sagorna och den magiska fantasin."


Stiftelsen

Funnys Äventyr i Malmö ägs av den stiftelse som grundats av dramatikern och regissören Staffan Götestam samt nöjesentreprenören och teaterchefen Julius Malmström. Stiftelsen finansieras via donationer och bidrag. Verksamheten drivs i ett helägt dotterbolag, Funnys Äventyr i Malmö AB. Stiftelsens huvudsakliga ändamål är att uppmuntra barns läsning och läsförståelse.

Funnys Äventyr delar inte ut någon vinst. Allt överskott återinvesteras i verksamheten för att fortsätta främja barnkulturen.

Staffan Götestam

Staffan Götestam är skådespelare, regissör, producent och dramatiker och står bakom många välkända teater- och musikaluppsättningar. Rollen som Jonatan i filmen Bröderna Lejonhjärta ledde fram till ett långvarigt samarbete med Astrid Lindgren och ett flertal produktioner baserade på hennes böcker. Staffan har skrivit böckerna om Funnys Äventyr och den populära Humlan Djojj. Han är också en av grundarna av barnkulturhuset Junibacken i Stockholm.


Julius Malmström

Gemensam nämnare hos Julius och Staffan Götestam är att de brinner för att barn (och vuxna) skall få lov att odla fantasin genom de tre nyckelorden ”Läsa-Lära-Leka”. Visst är all digital information bra och lärorikt men lika viktigt att vi får skapa våra egna bilder och föreställningar genom bokens underbara värld. 

Detta har lett till att Julius och Staffan är grundare till Stiftelsen Barnkulturhuset i Malmö – även kallat Funnys Äventyr. Ett sätt att med deras gemensamma bakgrund i teater- och underhållningsbranschen förmedla något fint och bestående till kommande generationer.

Grundare

Funnys Äventyr grundades av sex Malmöföretag i samarbete med Malmö Stad, fastighetsägaren Atrium Ljungberg och Stiftelsen Kulturhuset för barn i Malmö. Det som förenar de sex grundarna är ett stark vilja att vara med och bygga vårt gemensamma samhälle inte bara idag utan även för dem som sedan ska ta över. De hade också alla modet att både tro på idén och finansiera den redan när den var just bara en idé.

Atrium Ljungberg

“I Mobilia vill Atrium Ljungberg skapa en attraktiv, levande och pulserande stadsmiljö. För att lyckas med det är kulturutbudet avgörande. Med Funnys Äventyr kommer vi att kunna erbjuda en av de bästa kulturupplevelserna för barn i Sverige. Vi är också mycket glada över att Malmö stad och flera andra lokala aktörer stöttar Funnys Äventyr och visar på ett långsiktigt engagemang i Malmös nya kulturhus för barn.”

Annica Ånäs, VD Atrium Ljungberg


Malmö Stad

“Funnys Äventyr är en kul och spännande satsning på kultur för barn i Malmö och Öresundsregionen och på Malmö som evenemangsstad, men det är också en viktig satsning på språkutveckling och för att öka läskunnigheten bland barn och unga. Framför mig ser jag ett fantastiskt äventyr som barn från när och fjärran kan ta del av, men även en satsning på våra barns lärande och läsande genom möjligheten att få ta del av detta på skoltid." 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande

Medgrundare

Hamdija Jusufagic
VD, System Verification
"Vi gör detta för att vi vill vara med att bidra till morgondagens samhälle, menar Hamdija som är grundare och koncernchef för System Verification. Inget kan vara viktiga än att ge alla barn och ungdomar bättre tillgång till läsandet, sagorna och lärandet. De som är barn och ungdomar idag hoppas vi genom detta skall få större möjligheter att utveckla vårt framtida samhälle."

"Det krävs mod och framtidstro för att våga satsa på nya idéer tidigt, något vi som entreprenörsdrivet företag drivs av. Vi är därför extra stolta över att vara en grundare till Funnys Äventyr och att bidra tillbaka till Malmö där vår resa en gång startade."

Nina Ulvinen
VD, Malmö Arena Hotel
“Vi älskar Malmö och Skåne”, berättar Nina Ulvinen som är VD på Malmö Arena Hotel. “Här finns så mycket att upptäcka för både långväga gäster och för oss skåningar. Men det som verkligen saknats har varit en bra aktivitet för alla barn.”

"Med Funnys Äventyr kan vi vara med och skapa en sådan aktivitet, som är både kul och utvecklande. Dessutom har Funny fått ett eget lekrum här på hotellet. “

Hans Andersson
Affärsutvecklare, Wihlborgs Fastigheter
”För oss är det viktigt att engagera oss i och bidra till en positiv samhällsutveckling i Öresundsregionen och vi tror att Funnys Äventyr kommer att stimulera och hjälpa barn till ett språk. Att inte äga ett språk bidrar till en segregerad stad. 


Ju fler ungdomar som går ut skolan med godkända betyg, hjälper till att bygga staden och regionen stark och hållbar”

Greg Dingizian
Styrelseordförande och ägare av Agartha Förvaltning
Vi är ett familjeägt investmentbolag med bas i Malmö”, berättar Greg Dingizian som är styrelseordförande och ägare av Agartha Förvaltning, därför ligger Malmö och stadens framtid oss varmt om hjärtat.

“Dessutom investerar vi helst i verksamheter som bidrar med något positivt till samhället. Förutom att generera ekonomiska värden ser vi också på bolagets värdeskapande roll i samhället i stort. Därför var det helt naturligt för oss att stödja Barnkulturhuset Funnys Äventyr. “

Roleff Kråkström
CEO på Moomin Characters och en av grundarna av Rights & Brands
”Rights & Brands är en varumärkesagentur som arbetar för att föra ut nordiska varumärken globalt. Vi representerar välkända karaktärer som Mumin, LasseMajas Detektivbyrå, Mamma Mu, Pettson och Findus och Lilla Spöket Laban och många fler. Våra värdegrunder är läsandet, berättelserna och inte minst humanism och jämlikhet” säger Roleff Kråkström, CEO på Moomin Characters och en av grundarna av Rights & Brands.

”Det var en självklarhet för oss att delta i detta projekt för att nå ut med dessa viktiga budskap, både lokalt men även för att attrahera besökare från den närliggande kontinenten. Idag mer än någonsin är läsandet och omtanken om våra medmänniskor något vi alla måste värna om och uppmuntra.”

Anders Pettersson & Roland Schylit
PS Enterprise

“PS Enterprise investerar i företag och hjälper dem att utvecklas vidare Därför var det självklart att investera i en satsning som kan främja barns läsning och stärka deras möjligheter att utvecklas som individer och att aktivt delta i samhället och en positiv utveckling av Malmö.”

Samarbetspartners