Sagovärlden

Upplev en värld full av sagor

Funnys Äventyr är en magisk plats, här väcks fantasin när sagorna kommer till liv. I vår sagovärld kan du besöka Mumintrollen i Mumindalen, Alfons Åberg, Pettson & Findus, Halvdan & Meia och vår alldeles egna karaktär den vanliga men ovanliga flickan Funny och hennes kompis Humlan Djojj.

Utöver dessa fem sagovärldarna finns det även en sagovärld som ändras cirka en gång om året. Årets tillfälliga sagovärld är Kattspionerna på Rosengård, där du får kliva in i en miniversion av Rosengård och Möllan. I den magiska sagokarusellen får du dessutom uppleva tre andra sagovärldar.


Utforska sagovärlden

I vår sagovärld finns det fem fasta lekutställningar och en tillfällig som byts ut varje eller varannat år. De fasta lekutställningar är Funnys Trädgård, Halvdan och Meias vikingaby, Mumindalen, Pettson och Findus gård och Alfons Åberg. Årets tillfälliga lekutställning är Kattspionerna på Rosengård och den hittar du precis vid entrén till sagovärlden. 

I sagovärlden hittar du även sagokarusellen som är belägen mitt i landskapet där du får uppleva ytterligare tre sagor. Teaterladan finns längst bort till höger och där kan du tittar på roliga och spännande föreställningar.

Funny och Humlan Djojj

Funny är en modig och nyfiken tjej, som bor i ett rött hus i kvarteret Äppelgränd. Det finns två böcker skrivna om Funny och en ljudbok. I den första berättelsen upptäcker Funny att hon i trängda situationer kan knäppa med fingrarna som då blir magiska. En av hennes vänner är en liten och ödmjuk humla, Humlan Djojj. Humlan är inte bara en vacker symbol för naturens under, den har även en oändligt viktig roll för världens ekosystem och planetens välmående. Om humlorna mår dåligt blir det inga äpplen till hösten.


Böckerna om Funny och Humlan Djojj är skrivna av skådespelaren, regissören, producenten och dramatikern Staffan Götestam.

Pettson och Findus

Gubben Pettson har en katt som heter Findus, de bor i ett litet hus på landet bland åkrar och ängar och skogar. Några hönor har han också och ibland syns det nån granne. Findus vill vara med Pettson nästan jämt, och det får han så gärna. 

På Funnys Äventyr kliver du rakt in i Pettson och Findus värld. Pettson är säkert inne i verkstaden och grejar med någon uppfinning. Eller så matar han hönsen. Findus gömmer sig säkert i det gamla dasset. Eller så hoppar han i höet. Eller rider på tjuren… En sak är säker. Det är alltid kul hemma hos Pettson och Findus!

Böckerna om Pettson och Findus är skapade av Sven Nordqvist. 

Kattspionerna på Rosengård

Här får du utforska Rosengård och Möllan i ett mindre format. Kattungen Salome har försvunnit och det är ditt uppdrag att leta reda på alla ledtrådar för att lösa mysteriet. Kliv in i de lummiga bakgårdarna, köp falafel i falafelvagnen, fika på baklavakonditoriet, köp frukt från Möllans torgstånd och undersök katternas hemliga högkvarter.

I de fyra böckerna om kattspionerna får vi följa den lilla katten Samira Karlsson som precis flyttat med sin familj till Rosengård. Allt är nytt och ovant. Snart träffar hon Pälsa, en cool och charmig katt som tar henne till spännande platser. Med Pälsa vågar hon allt. Men inte i sin vildaste fantasi hade Samira Karlsson kunnat ana att hon och Pälsa skulle bli hemliga agenter.

Böckerna om Kattspionerna på Rosengård, skrivna av Anja Gatu och illustrerade av Anna Nilsson

Alfons Åberg


Lek i Alfons och Millas koja eller ta en åktur i helikoptern! Gå in i Alfons klassrum eller gå upp i höghuset där Alfons bor eller ner i källaren om du vågar… Kliv in i köket och i sovrummet. Kryp ner i sängen. Men vänta!? Sccchhh! Var det något som morrade?

Alfons är en vanlig kille som bor med sin pappa i en modern förort – var som helst i världen. Stor är han inte. Och inte så stark. Och slåss gör han helst inte heller! Han är glad och busig men kan också bli ilsken, svartsjuk, spökrädd, precis som alla andra.

Böckerna om Alfons är skrivna av Gunilla Bergström. Hon föddes 1942 i Göteborg och skrev och illustrerade över 40 barnböcker under sin karriär. Dessutom har hon skrivit teaterpjäser, barnsånger och arbetat som journalist. 

Mumintrollen

Gå in och laga mat i köket eller lek en stund i vardagsrummet. Från vardagsrummet på andra våningen kan du spana ut över hela Mumindalen! Ta  en tur i vår snabbaste rutschkana ned i dammsugaren. Eller vågar du dig på ett besök i det läskiga träsket, där hattifnattarna och Mårran bor?

Mumin är ett snällt mumintroll som är mycket intresserad av allt som händer i hans omgivning. Det finns så mycket roligt som han måste undersöka! Mumin tycker särskilt mycket om att samla på stenar och snäckor och precis som resten av Muminfamiljen älskar han havet.

Tove Jansson är en av de mest kända Finska konstnärerna genom tiderna. Hon hade en väldigt mångsidig och färggrann karriär, men mest känd är hon som skaparen av Mumintrollen.

Halvdan och Meia

Kliv in i en annan tid! I vikingabyn kan du besöka Völvan för att spå din framtid, ta en promenad längs palissaden och spana ut över vallgraven för att sedan åka rutchkana ner i grishuset.

På vikingatiden var mycket precis som idag. Människor skrattade, grät, lekte och arbetade. Men mycket var förstås också annorlunda. En del trodde på de gamla gudarna som Tor, Oden och Freja, medan andra hade funnit en ny tro – kristendomen. Äventyren med Halvdan och Meia handlar om hur man med list och vänskap kan vinna över både kungar, hövdingar och bärsärkar.

Böckerna om Halvdan och Meia är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem.