Alfons Åberg

En vanlig kille med mycket fantasi 💭

Alfons är en vanlig kille som bor med sin pappa i en modern förort – var som helst i världen

Stor är han inte. Och inte så stark. Och slåss gör han helst inte heller! Han är glad och busig men kan också bli ilsken, svartsjuk, spökrädd, precis som alla andra.

På Funnys Äventyr kan du leka i Alfons och Millas koja och ta en åktur i helikoptern! Gå in i Alfons klassrum eller gå upp i höghuset där Alfons bor eller ner i källaren om du vågar… Kliv in i köket och i sovrummet. Kryp ner i sängen. Men vänta!? Sccchhh! Var det något som morrade?


Böckerna om Alfons Åberg 📖

Alla barn kan känna igen sig i Alfons

Böckerna handlar om det mesta – från vardagstrassel till livets stora gåtor. Alla barn kan känna igen sig i Alfons. Det är kanske därför han älskas i många länder. Den första Alfons-boken kom 1972 och sedan dess har det blivit 25 böcker i Alfons-serien. Det har tryckts cirka 5,6 miljoner Alfons-böcker i Sverige och 4,4 miljoner böcker utomlands, cirka 10 miljoner Alfons-böcker (2022).

Varje år lånas det ut runt 1 miljon Alfons-böcker på biblioteken i landet.


Författaren till böckerna om Alfons Åberg

Gunilla Bergström

Böckerna om Alfons är skrivna av Gunilla Bergström. Hon föddes 1942 i Göteborg och skrev och illustrerade över 40 barnböcker under sin karriär. Dessutom har hon skrivit teaterpjäser, barnsånger och arbetat som journalist.

Foto: Jörn H Moen