Halvdan och Meia

Kliv in i en annan tid 🕯️

På vikingatiden var mycket precis som idag

Människor skrattade, grät, lekte och arbetade. Men mycket var förstås också annorlunda. En del trodde på de gamla gudarna som Tor, Oden och Freja, medan andra hade funnit en ny tro – kristendomen. Äventyren med Halvdan och Meia handlar om hur man med list och vänskap kan vinna över både kungar, hövdingar och bärsärkar.

I vikingabyn på Funnys Äventyr kan du besöka Völvan för att spå din framtid, ta en promenad längs palissaden och spana ut över vallgraven för att sedan åka rutchkana ner i grishuset.


Böckerna om Halvdan och Meia 📖

Trots att Halvdan och Meia kommer från rivaliserande byar och tror på olika gudar så är de bästa vänner

Det finns tio böcker om vännerna Halvdan och Meia. Tillsammans råkar de ut för spännande äventyr där deras lojalitet, mod och påhittighet ställs på prov gång på gång. 

Upplev hur livet i Norden var på vikingatiden och följ med Halvdan och Meia ut i världen, från sagornas Island till den mäktiga staden Miklagård.


Författaren och illustratören till Halvdan och Meia

Martin Widmark

Martin Widmark är född 1961 och bor i södra Stockholm. Som barnboksförfattare är han framför allt känd för bokserien LasseMajas Detektivbyrå. Martin Widmarks böcker finns översatta till närmare fyrtio språk och har sålt över 12 miljoner exemplar varav drygt 5 miljoner sålda ex utomlands.

Foto: Thron Ullberg

Mats Vänehem

Mats Vänehem sysslar med arkeologiska utgrävningar men också att producera utställningar, böcker och trycksaker, skyltar och kulturstigar i landskapet och samarbetar med kommuner och företag i små och stora projekt.

Foto: Christine Olsson