Funny och Humlan Djojj

En vanlig men också ovanlig flicka ✨

Lär känna den vanliga men ovanliga flickan Funny

Funny är en modig och nyfiken tjej, som bor i ett rött hus i kvarteret Äppelgränd. Funny har magiska fingrar. När hon knäpper med dem kan vad som helst hända. Funny hittar gärna på äventyr och får lätt nya vänner på sina upptåg. 

I sagovärlden hittar du Funnys Trädgård. Här finns den gamla eken som man kan krypa in i. Men se upp för spindlar om du är rädd! Bakom den gamla eken finns en trappa som leder upp till en mysig trädkoja. Från den kan du sedan åka den snabba rutschkanan ner till myrstacken. Rödmyrorna är extra stora i Funnys Trädgård!


Böckerna om Funny 📖

Magiska fingrar

Magiska fingrar innehåller tre berättelser om Funny: Den gamla eken, Den mystiska myrstacken och Det övergivna huset.

I den första berättelsen möter vi Funny när hon letar förtvivlat efter sin guldmedaljong som hon tappat någonstans i trädgården. Kanske intill den gamla eken? Tänk om det bara är att knäppa med fingrarna så kommer medaljongen flygande? Hon provar tummen och långfingret och snapp! Plötsligt kan hon tala med eken som föreslår att hon ska gå på upptäcktsfärd inuti trädet för att leta efter medaljongen. Därinne möter hon en samling oroliga lysmaskar, en livsfarlig spindel och en hjälpsam mus

Funny är en tuff tjej som inte är rädd för äventyret. Och hon klarar förstås av farligheterna historien som berättas i magisk realistisk stil.

Det andra landet

I den här boken finns det två berättelser.

I den första berättelsen, Det andra landet, hamnar Funny i landet Limitanien, befolkat av märkliga människor. Där förlorar hon sin magiska förmåga och förväxlas med ett odjur som kallas trolliin. Hennes enda sätt att komma hem igen är att hjälpa Limitierna att förvisa trolliinerna ur landet.

I den andra berättelsen, Chin-Wha och spåren i snön, träffar Funny den pojken Chin-Wha som har rymt från sin styvpappa. Med hjälp av Funnys magiska fingrar tar sig barnen över havet för att leta efter Chin-Whas riktiga pappa. Väl där råkar de ut för både ondska och godhet, en farlig orm och en barnslig härskare.


Humlan Djojj 🐝

En av Funnys vänner är en liten och ödmjuk humla, Humlan Djojj.

Den lilla humlan tar med lyssnarna och tittarna på en resa genom naturens magi med teman kring vänskap, ensamhet, att vara blyg och att våga ge sig ut på äventyr, ofta med oväntade tvister.

Humlan är inte bara en vacker symbol för naturens under, den har även en oändligt viktig roll för världens ekosystem och planetens välmående. Om humlorna mår dåligt blir det inga äpplen till hösten…  

På Funnys Äventyr hittar du oftast Humlan Djojj tillsammans med Funny, bland annat i föreställningarna som spelas i teaterladan.

Författaren av böckerna om Funny och Humlan Djojj

Staffan Götestam

Staffan Götestam är skådespelare, regissör, producent och dramatiker och står bakom många välkända teater- och musikaluppsättningar. Rollen som Jonatan i filmen Bröderna Lejonhjärta ledde fram till ett långvarigt samarbete med Astrid Lindgren och ett flertal produktioner baserade på hennes böcker.